94 pagina's, in kleur,
ISBN 90 410 0822 5.

Het boerenbeestenboek gaat over het koebeest, de krulstaart, de mekkerende geit. Ze wonen bij de boer en de boerin. Je leest over slimme varkens, over oude paarden in een bejaardenhuis en over konijnen die van muziek houden. Maar ook over boerenbeesten die zich vervelen. Hun stal is donker en ze hebben geen stro. Zit een kistkalf in een kist? Scharrelt een scharrelvarken buiten? Waarom hebben koeien gele oorbellen? Vrijen boerenbeesten met elkaar? Sommige koeien worden gemolken door robots. Ook het voeren gaat automatisch. En weet je dat er boerderijen zijn met struisvogels en elanden?
Eén ding is zeker. Als je dit boerenbeestenboek gelezen hebt, kijk je anders naar je melk, je kippenboutje, je schoenen en naar alles wat op een boerderij gebeurt.
Hier een stukje uit het boek, uit het hoofdstuk over de kakelkip.
Niet kakelen maar gakelen
Kakelen is net zoiets als praten. Tok tok tok tok. Een kip vertelt kakelend wat ze overal van vindt. En hoe ze zich voelt. Is ze opgelucht omdat er net een ei uit haar achterste is geperst? Dan kakelt ze anders dan wanneer ze
ruziemaakt. Kippen hebben wel dertig verschillende kakels, kukels en tokkels. Wil je die uit elkaar houden, dan moet je in een kippenschuur gaan wonen. Een nieuwsgierige professor deed dat. Met een bandrecordertje nam hij al dat gekakel op.
Hij ontdekte een bijzonder geluid. Een lange kakel met aan het eind wat getok. Het klonk een beetje zeurderig en schor. Zoiets als: pwooooooooooooooooook, pwok, pwok, pwok... De professor noemde dat geluid niet kakelen maar gakelen. Hij kwam erachter dat kippen die gakelen niet gelukkig zijn. Kippen gakelen als ze honger hebben of als er iets gebeurt dat ze niet leuk vinden.
Hij merkte ook dat in een legbatterij heel veel gegakeld wordt.
Veel meer dan door kippen die buiten rondscharrelen. 'Zie je wel dat buiten-kippen blijer zijn?' zei hij. 'Luister maar naar mijn bandrecordertje. Dat is het bewijs.'
Tekening van Alex de Wolf
Bij het boerenbeestenboek zijn ook vier peuter-kartonboekjes gemaakt: de
boerenbeestenboekies.
Wil je een ander boek bekijken?