schaap Mekker

startpagina
omhoog

 

 

Dit verhaal is geschreven voor de jeugdpagina van Het nieuwsblad van het Zuiden,
16 oktober 1988. 

Verstoten schaap

Bij haar geboorte werd Mekker verstoten door haar moeder. Ze kreeg geen druppeltje melk. Als ze haar snuit tegen de uier drukte, liep het grote moederschaap weg. Toen heb ik een zuigfles gekocht en die gevuld met biest. Dat is de eerste melk van een koe die gekalfd heeft. Een onsmakelijke witte drab. Maar Mekker vond het heerlijk. Ze dronk zo gulzig, dat ze de speen uit de zuigfles trok. De weken daarna gaf ik haar kunstmelk, die ze net zo lekker vond. Mekker groeide als kool en dacht dat ik haar moeder was.

In het najaar wilde ik Mekker laten dekken. Zou zij een goeie moeder zijn? Het enige schaap dat ze kende had haar verstoten. Maar door haar opvoeding was ze heel sociaal geworden: ze liep naar iedereen toe. 
Ik bracht Mekker naar een boer in de buurt. Tussen zijn schapen liep een ram met een prima reputatie. Dat beest zou het klusje wel klaren. Toen ik Mekker bij de kudde achterliet, rende ze zo ver mogelijk met me mee. En toen ik de hoek van de straat omsloeg, stond ze tegen het hek omhoog en blaatte aan één stuk. 
De volgende dag ging ik naar haar kijken. Ze was niet bij de kudde. Ze zat aan de andere kant van het weiland... alleen. Twee weken later zat ze daar nog. Was ze door de kudde verstoten?
"Neem je schaap maar weer mee", zei de boer. "Het wordt niks. Jouw schaap houdt niet van schapen, ze houdt alleen van mensen. Dat komt door haar opvoeding." 
Ik keek hem schaapachtig aan. Er zat niets anders op dan Mekker weer mee te nemen.

Ditte Merle

Klik voor een ander verhaal:

bullet Pompoen vangt eend
bullet Eikenbos
bullet Schildpadsoep 
bullet Wat een oren!
bullet Lente

 


Mijn lieve schaap Mekker (foto uit 1980)
hield meer van mensen dan van schapen.

startpagina omhoog

Copyright © 2004 Ditte Merle
Last modified: november 24, 2021