lesmateriaal

startpagina
schooltelevisie

 

 
Doordat ik lang in het basisonderwijs heb gewerkt, weet ik wat af van lesgeven en lesmaterialen. Een paar keer werkte ik mee aan het bedenken en maken van nieuwe lesmethodes en -materialen voor de basisschool. Daarbij kon ik gebruik maken van mijn ervaring als leerkracht. Meestal is dat creatief en uitdagend werk. Maar het is wel eens voorgekomen dat al het werk voor niks was omdat de uitgever op het allerlaatste moment besloot de methode toch maar niet op de markt te brengen. Dan heb je er vreselijk de pest in.

Voor uitgeverij Kwintessens deed ik een leuke klus als eindredacteur van het lespakketl Natuurlijk buitenwerk! Een eindredacteur is eindverantwoordelijk voor wat er gemaakt wordt. Dus klopt er iets niet, staan er typefouten in of is er inhoudelijk iets mis, dan krijg je als eindredacteur op je kop. Je moet dus goed opletten en alles tien keer nakijken. Het project begon met gesprekken met mensen van de uitgeverij over het lesmateriaal dat we gingen maken. Het moest een praktisch lespakket worden over de natuur, met opdrachten die door de kinderen buiten uitgevoerd konden worden. We gingen aan de slag om voor elk seizoen een pakket werkbladen te maken voor de midden- en bovenbouw, plus achtergrond-informatie voor de leerkracht. Als eindredacteur kreeg ik van de auteur zijn teksten en verbeterde die waar nodig. Daarna zette ik de illustrator aan het werk. Die leverde eerst de schetsen in en als die schetsen er goed uitzagen, konden de tekeningen definitief worden gemaakt. Het waren vooral tekeningen van dieren en planten. Die moesten kloppen, dus geen hommels met vier poten of een paardebloem die op een boterbloem lijkt. Vervolgens kon alles in orde worden gemaakt voor de vormgever die tekst en tekeningen op zijn pc bij elkaar zette en ging het hele spul naar de drukkerij. Uiteindelijk kwam het lespakket dan op de scholen terecht. Misschien heb jij er wel mee gewerkt!

Tekeningen van Guida Joseph

 

Ook voor de schooltelevisie werkte ik mee aan lesmateriaal. Ik schreef verhalen en werkbladen bij programma's van Huisje Boompje Beestje. 

startpagina schooltelevisie

Copyright © 2004 Ditte Merle
Last modified: november 24, 2021