over ditte merle

startpagina
publicatie-lijst
interview

 

 
Geboren in Amsterdam, 1951. 

Getrouwd met een verstrooide professor (prof. Aap).

Gewerkt op een Jenaplanbasisschool vlak bij Tilburg, bijna 15 jaar lang. (Van 1975 tot 1990.) In alle groepen, maar vooral in groep 3, 4 en 5. 

Tijdschrift gemaakt vanaf 1990. Ik kreeg toen een baan als hoofdredacteur (baasje dat alles regelt en ritselt) bij het tijdschrift Natuur aan de basis. Dat is een tijdschrift over natuur en milieu voor leerkrachten. Die kunnen daar natuurlessen uit halen om met kinderen te doen. Dat werk heb ik acht jaar gedaan.
Nu werk ik mee aan een ander natuurtijdschrift. Dat is het tijdschrift voor de ruim 20.000 leden van Het Limburgs Landschap.
 

Schrijven doe ik vanaf mijn jeugd. Ik schreef stapels dagboeken en bergen brieven naar allerlei penvrienden en -vriendinnen over de hele wereld. Maar een opstel schrijven op school vond ik vreselijk. Je kreeg vaak een stom onderwerp waarover het opstel moest gaan.

Voor kinderen schrijven is begonnen toen ik leerkracht was. De eerste verhalen waren om in de klas voor te lezen. Verhalen over de regenworm, de pissebed, de oorworm en de slak. Die verhalen werden later, in 1986,  mijn boek Ergens onder een blaadje. Maar mijn allereerste boekje was De rat in de serie Mini Informatie, in 1985. Ik was er hééééééél trots op en sprong een gat in het plafond!   

Gewoond in Amsterdam tot mijn 19e
Daarna kwam Broeksterwoude in Friesland, vlak bij Dokkum. Dat was wel even wat anders dan die grote stad Amsterdam. Ik was meteen verliefd op de rust en de natuur. Ganzen, kippen, een moestuin, koeien om het huis... In Dokkum ging ik naar de Pedagogische Academie om voor onderwijzeres te leren. 
Even gewerkt op een Friese dorpsschool. Toen verhuisd naar Tilburg en een paar jaar later naar een boerderij in Hooge Mierde, vlak onder Tilburg. Daar woonde ik tussen de kippen, eenden, poezen, schapen en er vloog een tamme kauw rond die op je schouders kwam zitten en het eten van je bord pikte. 

Ik zakte af naar het zuiden. Naar Maasmechelen in België, Stein in Limburg en nu sinds 1994 woon ik in het Limburgse Landgraaf (Pinkpop!), vlak bij Heerlen. Met in de tuin een vijver met salamanders, kikkers en libellen, een weitje met een paar kippen die bijna elke dag een ei leggen en een egelfamilie tussen de struiken.
 


Mijn geitjes
Betsie en Mekkie  († in 2012, dertien jaar oud)  
 

 (foto Ditte Merle)

                                                                                       
 


    (foto Prof. Aap)

 

                                                                             

 

 

 

                                                                                           

 

 

 


 

 

 


                                                                                  

 

startpagina publicatie-lijst interview

Copyright © 2004 Ditte Merle
Last modified: november 24, 2021